dinsdag 24 februari 2015

Niets is wat het lijkt!

Photoshop, een bekende software om foto’s te bewerken. In de tijdschriften zoals Vogue en Elle staan bijna geen onbewerkte foto’s meer, dit vind ik heel erg. Daarom houd ik deze blog over het gebruik van Photoshop in de modetijdschriften.

Photoshop is een programma waarmee een foto snel en professioneel bewerkt kan worden. Met behulp van Photoshop worden er dingen verwijdert van een foto of juist bijgevoegd of worden er elementen aangepast. In het geval van Photoshop bij modetijdschriften wordt het programma vooral gebruikt om lichamen te perfectioneren, ook worden met dit programma lichtinvallen en achtergronden aangepast.

 Bron 1: www.theedge.co.nz
 Bron 2: www.boredpanda.com



 Wat overheen komt bij allebei deze foto’s is de stijl. Bij deze stijl van fotoshoppen wordt er gestreefd naar hoge maten van perfectie. Geen rimpels, geen “vetjes”, geen onzuiverheden, kortom een perfect lichaam.
Bij allebei de foto’s zijn de bovenbenen, tailles en de armen een stuk dunner gemaakt. Het lijkt nu net alsof de orginele beelden niet goed genoeg zijn, alsof Jennifer Lawrence te dik zou zijn. De foto mag pas gepubliceerd worden als het voldoet aan de eisen van een top model en niet aan de eisen van een mooie vrouw.

De ontwerper is bij de software Photoshop ontzettend vrij. Hij kan kiezen wat hij wil aanpassen en ik welke maten. De ontwerper is in het geval van de modetijdschriften meestal de fotograaf en zijn assistent, zij bewerken samen de foto. Dus de ontwerper is vrij om te kiezen hoeveel hij gaat fotoshoppen. Maar als hij niks zou aanpassen aan de foto en de eindredacteur een foto voor de cover van het tijdschrift zou moeten kiezen, dan zou hij/zij toch gaan voor de foto die gefotoshopt is. Aangezien deze foto meer perfectie uitstraalt.

We hebben dus geconcludeerd dat de ontwerper zelf erg vrij is met het bepalen van hoeveel hij/zij zal fotoshoppen, maar er een grote druk is van de branche waarin hij/zij werkzaam is. Zelf ben ik zwaar tegen het extreem fotoshoppen van modellen in tijdschriften. Op deze manier kunnen de meisjes die al deze bladen lezen, geen realistisch beeld vormen van hoe een “normale” vrouw eruit ziet. Elke vrouw heeft wel eens een enorme pukkel en een vetrolletje. Als er steeds maar slankere vrouwen in de tijdschriften komen, geeft dat een laag zelfbeeld voor de “normale” vrouwen die geen top-model zijn.  

Julia Bluhm:
“In een tijdschrift dat voor mij bedoeld is, wil ik meisjes zien die op mij lijken”

Bronnen
De les van N. van der Hulst van 23-2-15

H. Blommaert (01-05-12) Tiener start campagne tegen Photoshop
http://www.nu.nl/vrouw/2799804/tiener-start-campagne-photoshop.html

A. Merel (22-02-14)  Celebrities voor & na Photshop
http://www.girlscene.nl/p/12125/celebrities_voor_en_na_photoshop

Karianne (01-05-12) Stop met Photoshop!
http://www.proud2bme.nl/Artikelen_over_schoonheid/Stop_met_photoshop! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten