dinsdag 24 februari 2015

Niets is wat het lijkt!

Photoshop, een bekende software om foto’s te bewerken. In de tijdschriften zoals Vogue en Elle staan bijna geen onbewerkte foto’s meer, dit vind ik heel erg. Daarom houd ik deze blog over het gebruik van Photoshop in de modetijdschriften.

Photoshop is een programma waarmee een foto snel en professioneel bewerkt kan worden. Met behulp van Photoshop worden er dingen verwijdert van een foto of juist bijgevoegd of worden er elementen aangepast. In het geval van Photoshop bij modetijdschriften wordt het programma vooral gebruikt om lichamen te perfectioneren, ook worden met dit programma lichtinvallen en achtergronden aangepast.

 Bron 1: www.theedge.co.nz
 Bron 2: www.boredpanda.com



 Wat overheen komt bij allebei deze foto’s is de stijl. Bij deze stijl van fotoshoppen wordt er gestreefd naar hoge maten van perfectie. Geen rimpels, geen “vetjes”, geen onzuiverheden, kortom een perfect lichaam.
Bij allebei de foto’s zijn de bovenbenen, tailles en de armen een stuk dunner gemaakt. Het lijkt nu net alsof de orginele beelden niet goed genoeg zijn, alsof Jennifer Lawrence te dik zou zijn. De foto mag pas gepubliceerd worden als het voldoet aan de eisen van een top model en niet aan de eisen van een mooie vrouw.

De ontwerper is bij de software Photoshop ontzettend vrij. Hij kan kiezen wat hij wil aanpassen en ik welke maten. De ontwerper is in het geval van de modetijdschriften meestal de fotograaf en zijn assistent, zij bewerken samen de foto. Dus de ontwerper is vrij om te kiezen hoeveel hij gaat fotoshoppen. Maar als hij niks zou aanpassen aan de foto en de eindredacteur een foto voor de cover van het tijdschrift zou moeten kiezen, dan zou hij/zij toch gaan voor de foto die gefotoshopt is. Aangezien deze foto meer perfectie uitstraalt.

We hebben dus geconcludeerd dat de ontwerper zelf erg vrij is met het bepalen van hoeveel hij/zij zal fotoshoppen, maar er een grote druk is van de branche waarin hij/zij werkzaam is. Zelf ben ik zwaar tegen het extreem fotoshoppen van modellen in tijdschriften. Op deze manier kunnen de meisjes die al deze bladen lezen, geen realistisch beeld vormen van hoe een “normale” vrouw eruit ziet. Elke vrouw heeft wel eens een enorme pukkel en een vetrolletje. Als er steeds maar slankere vrouwen in de tijdschriften komen, geeft dat een laag zelfbeeld voor de “normale” vrouwen die geen top-model zijn.  

Julia Bluhm:
“In een tijdschrift dat voor mij bedoeld is, wil ik meisjes zien die op mij lijken”

Bronnen
De les van N. van der Hulst van 23-2-15

H. Blommaert (01-05-12) Tiener start campagne tegen Photoshop
http://www.nu.nl/vrouw/2799804/tiener-start-campagne-photoshop.html

A. Merel (22-02-14)  Celebrities voor & na Photshop
http://www.girlscene.nl/p/12125/celebrities_voor_en_na_photoshop

Karianne (01-05-12) Stop met Photoshop!
http://www.proud2bme.nl/Artikelen_over_schoonheid/Stop_met_photoshop! 

dinsdag 17 februari 2015

Vandaag een wat serieuzer onderwerp....

Ik was aan het rondkijken op het internet voor een onderwerp voor deze blog, twee actuele foto’s over één onderwerp. Ik belande op de site de WordPressPhoto en ik zag de winnaar van vorig jaar die vorige week is uitgeroepen tot winnaar. Een prachtige foto van twee Russische homo’s in een donkere kamer, met een prachtig verhaal erachter.


Sinds de Olympische Spelen van vorig jaar is het wereldwijd bekend dat Rusland hopeloos achterloopt met het accepteren van homoseksualiteit. 


Naast deze geënsceneerde foto van de WordPressPhotoContest koos ik ook een veel zeggende betrapte nieuwsfoto. 



Mijn oog valt meteen op de twee militairen op de voorgrond. Verder zie ik een man, die een vlag met verschillende kleuren vasthoudt. De twee militairen pakken deze vlag af. Als ik geconcentreerder naar de foto kijk, zie ik mensen op de achtergrond. Zij kijken naar wat er zich afspeelt tussen de militairen en de man. Doormiddel van deze denotatie weten we precies wat er op de foto staat.
Als we nu een connotatie uitvoeren komen we erachter wat deze foto suggereert.
Deze foto suggereert dat homoseksualiteit niet gepropageerd mag worden in Rusland, het leger grijpt in omdat er iemand met een homovlag over straat loopt. Deze foto is gemaakt tijdens een poging tot een gaypride manifestatie. Deze poging faalde...


Een donkere kamer, twee mannen zonder kleren in omhelzing, gordijnen gesloten en geen strookje licht. Dat is wat we zien volgens de feiten.
 Deze foto heeft een heftige en diepe boodschap. Deze twee jongens zijn een homostel uit Sint-Petersburg. Ze zich verstoppen zich. Niemand mag zien wat er in deze kamer gebeurd. Daarom is alles gesloten.

Wat ik het mooie verband vind tussen deze twee foto’s is dat foto twee het gevolg is op foto één. Omdat ze dus niet in het openbaar zichzelf kunnen zijn, moeten ze zich maar zo verstoppen. 

Voor deze foto is het noodzakelijk om te weten dat er in Rusland een wet is die propaganda voor “niet-traditionele seksuele relaties” onder minder jarige verbiedt. Dus homoseksualiteit.

De boodschap achter allebei de foto’s is politiek. Weliswaar is foto nummer een neutrale registratie van een gebeurtenis maar de boodschap die je ziet is keiharde repressie van homo’s. 
Ook de tweede foto is weer neutraal, maar de boodschap is hier geëngageerd. Dat namelijk homoseksualiteit wel degelijk ook in Rusland bestaat en beleefd word maar alleen achter gesloten gordijnen.   



Bronnelijst:
De les van N. van der Hulst van 16-2-‘15

Powerpoint week 3. Geraadpleegd op 17-2-‘15

Redactie (4-2-14) Zo gruwelijk is geweld tegen homo's in Rusland Geraadpleegd op 17-2-15

Novum (14-07-13) Rusland verbiedt homoseksuele propaganda Geraadpleegd op 17-2-15

dinsdag 10 februari 2015

Ik heb mijn vrienden in “levende lijven” altijd bij me!

 FaceTime3D, het is normaal FaceTimen maar dan in 3D.

Elk meisje tot een jaar of 25 kent het wel en heeft het ook ooit gekeken,  het programma Totally Spies. Drie tiener meisjes die elke aflevering weer de wereld redden van de slechteriken. Maar wat iedereen echt heel “vet” vond aan Totally Spies waren de “gadgets” die ze altijd van hun baas Jerry kregen. Zelf was ik helemaal fan van de compowder. De compowder was een make-up poeder met een functie om hun baas Jerry te bellen maar niet op een normale manier. Het hoofd en af en toe het hele lichaam van Jerry kwam in een hologram omhoog. Zoals het plaatje hier onder laat zien.


Ook komt het idee van FaceTime3D uit het jaaroverzicht van de NOS en van het verkiezingen programma van CNN. Hierbij maakte ze al gebruik van hologrammen. Maar met FaceTime3D gaan we dit ook naar de social media markt brengen.




Je bent een paar dagen ziek, en hierdoor mis je de afspraak die je gemaakt hebt met je beste vriendin. Heel vervelend. Maar wat als er nou een oplossing is waardoor je vriendin echt in “levende lijven” bij je is, terwijl zij thuis zit en jij ziek in je bed ligt.

Met FaceTime3D heb jij de mogelijkheid om tijdens het FaceTimen een 3D stand aan te zetten, hiermee komt er een hologram uit je telefoon van de persoon met wie je aan het FaceTimen bent. Vanmiddag zou eigenlijk mijn beste vriendin langskomen, maar ik moest weer zo nodig ziek zijn… Dus het ging helaas niet door. Maar toen FaceTimede ze me om me beterschap te wensen en toen was idee van FaceTime3D geboren.




FaceTime3D is een innovatie daarom is het handig om de theorieën van McLuhan erbij te pakken. McLuhan zei altijd “Medium is the message”. Hij bedoelde hiermee dat het medium belangrijker is dan de boodschap. In dit geval zou het 3D FaceTimen in het algemeen belangrijker zijn dan het gesprek zelf. FaceTime3D is ook veel belangrijker dan het gesprek zelf, het is een nieuwe mogelijkheid om van de wereld nog meer een “Global Village” te maken. Social media is tegenwoordig een verlengstuk van ons geworden (Extension thesis), we willen dit steeds persoonlijker en mooier maken. Hierdoor zou FaceTime 3D een succes worden!

Zeker voor mij, Charlie kan nu altijd op mijn aanrecht komen chillen.


dinsdag 3 februari 2015

MSN


Leven zonder social media, of ik weet hoe dat is? Nee, want toen bestond ik nog niet.

Ik weet het nog als de dag van gister, ik zat op de bank met mijn oppas en maakte een account aan  op www.hotmail.com. Ik was zeven, mijn oppas zei dat alle coole mensen aan MSN deden dus dat wilde ik ook. Ach wat een fijne herinneringen heb ik aan MSN, het mollige blauwe poppetje. Na schooltijd snel achter de laptop om verder te kletsen met mijn vriendinnen. Als ik stiekem een beetje verliefd was op een jongen eindigde het gesprek op school met “Ik spreek je nog op MSN”.

Laten we MSN (MSN Messenger) eerst eens holistisch bekijken. The big picture. MSN is onderdeel van Hotmail, opgericht in 1996. Ik ben dus van 1997. Bij Hotmail hoorde  dat je kon mailen naar elkaar maar ook een snelle chatservice: MSN.

Dan MSN vanuit reductionistisch oogpunt. Met een dubbele klik op de naam van de persoon met wie je wilt chatten opende je een scherm. Zonder limiet (zoals SMS had en twitter nu) en met originele smileys, plaatjes en “winks” “praten” met één of meerdere vrienden.

Voor mij en bijna iedereen van mijn generatie is MSN  de grondlegger van het hedendaagse chatten. MSN heeft de basis gelegd van onze sociale constructie op het gebied van snelle communicatie. Vandaag de dag gebruiken wij nog steeds de smileys en MSN-taal (w8, ff et cetera) die door de miljoenen MSN gebruikers erg populair zijn geworden.

De MSN tijd is over, nu hebben we “Whatsapp”. Razend populair, of liever: een levensbehoefte.  Ook ik heb  MSN links laten liggen en leef nu in, door en via “Whatsapp”. Bijna 24 uur per dag contact.  Helemaal dood is MSN niet. De sociale constructie van “Whatsapp” is dezelfde, alleen al de manier van praten.  Bij deze remediatie blijven we het gebruik van de smileys en de MSN-taal terug zien. Dus hieruit kun je determineren dat “Whatsapp”  er niet geweest was in zijn huidige vorm, als MSN nooit bestaan had.

Ik kan me goed vinden in de uitspraak van Mark Deuze:
“We leven niet met de media maar in de media”.

In de MSN-tijd leefden we nog met de media, maar met “Whatsapp” leven we erin. Ik hoef MSN nu niet meer te openen of te sluiten, maar heb “Whatsapp” altijd bij me. Ik heb mijn vrienden letterlijk in mijn hand.