zondag 15 maart 2015

WK in Qatar 2022, promofilmpje

Qatar, een voetballand? Dat zou je niet zo één twee drie denken.. Maar toch, het WK in 2022 wordt gehouden in Qatar.


Vandaag ga ik het hebben over het Wereld Kampioenschap voetbal in 2022 in Qatar, het blijft maar terug komen in het nieuws. Over dat er mensen omkomen tijdens het bouwen van de stadions, etc. Vandaag ga ik het eigenlijk alleen hebben over het promotiefilmpje dat Qatar heeft gemaakt om het WK binnen te halen.  

Qatar is een klein land. Officieel is het een Arabisch emiraat in het Midden Oosten, gelegen aan de Perzische Golf naast Saoedi Arabië en Bahrein. Het land heeft veel te bieden, o.a. forten, musea, zandduinen en nationale parken.

Op dit moment is Qatar het meest welvarende land van alle Arabische landen. De welvaart van Qatar blijft maar stijgen. De hoge olie en gasprijzen en een toenemende olie en aardgasproductie werken erg mee aan de stijging van de welvaart.



Qatar wilde het WK heel graag naar hun land krijgen. Een WK in eigen land zorgt voor meer toerisme, veel media aandacht, er moeten veel nieuwe dingen gebouwd worden (denk aan stadions en infrastructuur). Dit is allemaal erg goed voor de landelijke economie van Qatar, maar Qatar komt dan ook positief in het nieuws als een welvarend/opkomend land. (Tenminste dat hoopte ze..)  

Om het WK naar Qatar te krijgen, heeft Qatar een soort promotiefilmpje gemaakt. Doormiddel van een soort animatie heeft Qatar een beeld geschetst van hoe alles ze het WK in 2022 zouden vorm gegeven. “Geld speelt geen rol” “Het is modern” “Het is vernieuwend”.

De waarde die aan deze animatie wordt gehecht is zeer groot. Deze animatie moest er toen der tijd voor zorgen dat het WK naar Qatar ging. Ze moesten een identiteit maken. Overbrengen dat ze geschikt waren. Meer dan geschikt, de beste. Dat het WK naar Qatar moest. Nergens anders zou het WK zo goed gehouden worden als in Qatar. Dat is wat de makers van deze animatie moesten overbrengen met het filmpje.



Het strategische doel van dit filmpje is natuurlijk om het WK in 2022 in Qatar te hebben. Maar ook wil Qatar zich hiermee “presenteren” aan de wereld. Ze willen zich presenteren als “het nieuwe Qatar, het nieuwe centrum van de wereld, we zijn rijk en welvarend.” 


Bronnen
Anoniem
qatar,nl Geraadpleegd op 15-03-2015

Blind 36
http://www.ziedaar.nl/article.php?id=460 Geraadpleegd op 15-03-2015

Luysterborg P. 26-09-2014
http://www.volkskrant.nl/dossier-wk-voetbal/emir-van-qatar-wordt-een-van-mooiste-wks-ooit~a3755663/ Geraadpleegd op 15-03-2015

Afbeelding 1
Emma E. 09-03-15
enyinnayaemma.blogspot.com Geraadpleegd op 15-03-2015
Afbeelding 2
Manfred T, 25-04-14 
http://www.businessinsider.com/qatar-world-cup-promises-2014-4?IR=T  Geraadpleegd op 15-03-2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten