zondag 22 maart 2015

De baarmoederhalskanker prik, goed of slecht?

Ieder jaar overlijden in Nederland 200 à 250 vrouwen aan baarmoederhalskanker. De belangrijkste oorzaak van baarmoederhalskanker is het humaan papillomavirus (HPV). Maar daar is nu een oplossing voor! Vanaf 2010 krijgen meisjes in Nederland een oproep voor de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker.

Maar een tijd geleden kwam er naar buiten dat de meisjes die deze prik hebben gehad, een vreselijke bijwerking gekregen zouden hebben van deze vaccinatie. De vaccinatie zou namelijk leiden tot onvruchtbaarheid.

Een aantal weken geleden zag ik op Facebook een bericht langskomen wat vaak gedeeld werd. Het had de titel: “16 jarige uit Australië onvruchtbaar door baarmoederhalskankerprik”. Nadat het bericht door talloze vrienden op Facebook gedeeld was, opende ik het toch maar. Het bleek te gaan om een 16 jarig meisje die erachter was gekomen dat haar eierstokken volledig verwoest waren door het vaccin.  Er kwam meteen enorm veel ophef, kranten die vermeldden dat de prik verboden moest worden. Sites opgericht tegen het vaccin.



Maar dit bericht werd meteen weerlegd door talloze medische websites. Er zijn veel redenen waarom verschillende huisartsen vinden dat de prik aangepast moet worden. Maar niet omdat er een verhoogd risico is op onvruchtbaarheid onder de meisjes die deze prik gehad hebben. De redenen waarom deze prik wel aangepast moet worden zijn onder andere dat het veel geld kost, ontzettend veel vaccinaties nodig zijn en dat er maar een beperkte kennis is over de gedragingen van het virus dat baarmoederhals kanker veroorzaakt.

Bij dit onderwerp is het zeer lastig om te bepalen welke partijen sturing geven aan de wijze waarop het thema besproken wordt. Het is een “welles nietes” gesprek. De ene partij is er van overtuigd dat deze prik vreselijk is en alleen maar voor slechte dingen zorgt. Terwijl de andere partij er geen reden voor ziet waarom deze prik zo slecht is. Er is niet een duidelijk antwoord uit de discussie gekomen. Maar allebei de partijen blijven in de media strijden voor hun gelijk.

Wat ik ontzettend naar vind aan dit verhaal, is dat er nu door ontzettend veel mensen erg slecht over de vaccinatie gedacht wordt. Omdat er een meisje onvruchtbaar is geworden en zij toevallig die prik heeft gehad, betekend niet dat dat voor iedereen geld. Ik vind persoonlijk dat er juist ontzettend goed over gedacht moet worden, er is een medicijn om een erge ziekte te voorkomen!




Bronnen
Huisartsen: ‘Vaccinatie baarmoederhalskanker anders aanpakken’ 28 november 2008, Geraadpleegd op 22-03-2015


HPV-vaccin ‘Gardasil’, vernielt eierstokken jonge vrouw

Augustus 2013 Geraadpleegd op 22-03-2015
Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker
Rijksoverheid 2008
Geraadpleegd op 22-03-2015
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vaccinaties/vaccinatie-tegen-baarmoederhalskanker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten